Keep Calm and Prepare for Ramadhan | The Hearabouts

Hi hello, i'm Asyraf. This blog is where i pour my ideas, my thoughts. i scribble, i write and i express. Sorry in advance if there's any hiccups here and there. Enjoy reading. May peace be upon you, upon me, upon us all. Tabarakallah, Keep calm and rock on.
| MAKLUMAN: PENULIS SEDANG MENGEMASKINI SEMULA TEMPLATE BLOG YANG SEMAKIN UZUR. ARTIKEL BAHARU AKAN DIMUATNAIK KEMUDIAN. MUNGKIN JUGA ADA ARTIKEL TERDAHULU DI ARKIB (ARCHIVE) YANG TIDAK DAPAT DIBACA. MAAF ATAS SEGALA KESULITAN - ASYRAF |
الحَمْدُ للهِ الَّذِيْ أَظْهَرَ الجَمِيْلَ وَسَتَرَ القَبِيْحَ
"Segala puji bagi Allah yang menampakkan yang baik dan menutupi yang buruk."

Monday, 3 June 2013

Keep Calm and Prepare for Ramadhan

13 Komen
الَلهمَ بلَغنا رمضان
"Allahumma Ballighna Ramadhan".
“Ya Allah Sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.”

"Ramadhan bulan yang penuh keberkatan. Di awalnya rahmat, di tengah-tengahnya maghfirah dan di hujungnya kebebasan dari api Neraka".

Telah berlalu hari demi hari, minggu demi minggu, dan bulan demi bulan. Sedar atau tidak, kita semakin mendekati bulan yang penuh kebaikan, keberkatan, dan rahmat. Bergema di serata dunia doa orang-orang yang beriman, "Allahumma Ballighna Ramadhan". Doa yang diwarisi dari kekasih yang dicintai Rasulullah SAW.

"Allahumma Ballighna Ramadhan". Inilah doa yang diulang-ulang oleh Rasulullah SAW apabila mendekati bulan yang mulia ini. Diriwayatkan bahawa apabila tibanya bulan Rejab, maka Rasulullah akan berdoa 

"Ya Allah Berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya’ban, dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan" (Riwayat Al-Bazzar, At-Thabrani, Al-Baihaqi).

Para sahabat yang bersama dengan Rasulullah SAW dididik dengan tema yang agung ini, "Allahumma Ballighna Ramadhan". Kesannya, mereka menyambut dan menanti Ramadhan dengan penuh kerinduan dan kecintaan. Ini terbukti dengan doa mereka selama enam bulan sebelum Ramadhan mengharap agar bertemu dengannya. Kemudiannya, enam bulan selepas Ramadhan pula diisi dengan tangisan kerana berlalunya Ramadhan. Saudara, saudari, sahabat saya yang mulia, bagaimanakah halnya kita?

"Allahumma Ballighna Ramadhan", merupakan doa dan harapan. Menjadi tanda bagi hamba-hamba yang salih bahawa mereka mengidam dan dahagakan limpahan Allah dalam bulan ini (Rahmat, Keampunan, Pelepasan dari Neraka). Kita mesti sentiasa berjaga-jaga agar peluang ini tidak disia-siakan atau berlalu tanpa dimanfaatkan.

Maka bagaimanakah caranya kita menyambut kedatangan bulan Ramadhan yang mulia ini? Persediaan yang rapi dan terancang sangat penting dalam menjayakan Ramadhan kali ini.

Iman
1. Taubat yang benar (Istighfar, meninggalkan maksiat).
2. Sentiasa berdoa "Allahumma Ballighna Ramadhan", boleh amalkan setiap kali selesai solat fardhu 5 waktu atau bila-bila sahaja punyai kelapangan.
3. Perbanyakkan puasa di bulan Sya’ban (Isnin-Khamis, 15-16-17).
4. Membaca Al-Quran (meletakkan matlamat satu juz sehari misalnya).
5. Mujahadah untuk bangun malam (beberapa kali seminggu).
6. Berzikir setiap masa, Al-Mathurat pagi dan petang (penggunaan tasbih sangat membantu).

Ilmu
1. Membaca/belajar buku Feqah Puasa dengan lengkap beserta kelebihan, rahsia, dan tafsiran ayat Al-Quran yang berkait dengan puasa.
2. Membaca buku-buku penyucian jiwa.
3. Mendengar ceramah-ceramah tentang Ramadhan.
4. Mengulangkaji surah-surah yang telah dihafal, sebagai persediaan solat samada sebagai imam atau makmun di bulan Ramadhan.

Dakwah
1. Bersedia untuk memberi tazkirah/ceramah tentang kelebihan dakwah di bulan Ramadhan.
2. Menghadiri majlis ilmu di masjid-masjid samada sebagai penceramah atau pendengar.
3. Mengingatkan orang lain tentang kepentingan membuat persediaan untuk Ramadhan.
4. Memberi hadiah Ramadhan kepada rakan-rakan dengan tujuan mendekatkan diri dan mereka kepada Allah.
5. Menyediakan risalah/majalah kecil untuk jiran-jiran tentang persediaan menyambut Ramadhan.

Keluarga
1. Membuat persediaan bersama seluruh ahli keluarga untuk menyambut Ramadhan terutama dari aspek iman dan ilmu.
2. Membaca buku berkaitan Ramadhan bersama-sama.

Keazaman
1. Membuka lembaran amalan baru yang jauh lebih baik.
2. Menjadikan hari-hari dalam bulan ini, lebih baik dari hari-hari biasa.
3. Sentiasa memakmurkan rumah Allah, pada setiap solat fardhu dan iktikaf.
4. Membersihkan puasa dari perkara yang merosakkannya seperti mengumpat.
5. Sentiasa berlapang dada.
6. Menghadirkan niat untuk amal soleh di bulan puasa.

Jihad
1. Merealisasikan matlamat ‘Bersungguh-sungguh melawan nafsu’.
2. Menahan diri dari berlebihan dalam perkara harus (makan, pakaian, tidur).
3. Menjaga lidah dari berkata keji, mengumpat, dan mencaci.
4. Menahan syahwat dari perkara yang haram.
5. Membuat semakan amalan di bulan Ramadhan tentang segala yang dibincangkan di atas.

Bagi mereka yang belum habis gantikan puasa lalu, terpaksa ditinggalkan atas sebab keuzuran atau lain-lain hal, segera ganti ya.. Dah tak lama lagi Ramadhan nak tiba, takut tak sempat. 

Ramadhan is Loading, Are You Ready?

Tepuk dada, tanya Iman.

Semoga perkongsian ini beroleh manfaat dan diredhaiNya, InsyaAllah

Copyright Muslim Writer © All Rights Reserved by Mohammad Asyraf 2012-
--> indexs12

13 comments:


 1. هناك بعض الناس الذين يحبون لتنظيف منازلهم شركة تنظيف بالرياض ، في الواقع هناك بعض الناس الذين هم الهوس حول هذا الموضوع. في حين أننا جميعا شركة نظافة بالرياض ربما نعرف واحد أو اثنين من هؤلاء الناس نحن ربما نعرف أكثر بكثير من معظم الناس الذين يكرهون التنظيف.
  شركة تنظيف بالرياض
  هناك 3 خيارات مفتوحة لكم إذا كنت تقع ضمن هذه الفئة الأخيرة من الناس شركة تنظيف . أولا، يمكنك دفع شخص آخر ليأتي وتنظيف بانتظام منزلك ولكن الكثير من الناس لا يستطيع ببساطة هذا الخيار افضل شركة تنظيف بالرياض الخيار الثاني هو الحصول على وحصى أسنانك ومجرد الحصول عليه القيام به ولكن أكره كل دقيقة منه. الخيار النهائي هو إيجاد طريقة لجعل القيام تنظيف نفسك أكثر متعة.

  إذا كنت تريد شركة تنظيف بالرياض رخيصة في منزلك ثم يجب عليك معرفة على وجه التحديد ما تحتاجه للبدء في ذلك شركة تنظيف بالرياض مجربة مجربة كنت تفضل للتأكد من أن منطقة السجاجيد المنطقة في منزلك هي كما نظيفة تماما كما يمكن أن يكون شركة شركة نظافة بالرياض وليس التمسك مجرد عن أي الأوساخ والحطام الذي يمكن
  شركة تنظيف هذا هو السبب في الاستفادة من المنتجات العضوية لغسل هذا النوع من السجاد شركة تنظيف بالرياض ينصح عندما يأتي الوق

  ReplyDelete
 2. Al Horus Clean offers many services including water leakage detection services. Our company uses the best leak detection and leakage repair equipment as soon as possible.
  شركة كشف تسربات المياه ببريدة

  ReplyDelete

Jangan lupa tinggalkan sebarang komen atau pendapat anda untuk rujukan penulis. Dahulukan akhlak. Terima Kasih.