June 2012 | The Hearabouts

Hi hello, i'm Asyraf. This blog is where i pour my ideas, my thoughts. i scribble, i write and i express. Sorry in advance if there's any hiccups here and there. Enjoy reading. May peace be upon you, upon me, upon us all. Tabarakallah, Keep calm and rock on.
LIKE!
| THANK YOU |
الحَمْدُ للهِ الَّذِيْ أَظْهَرَ الجَمِيْلَ وَسَتَرَ القَبِيْحَ
"Segala puji bagi Allah yang menampakkan yang baik dan menutupi yang buruk."

Follow

Monday, 4 June 2012

BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU TERPASANG

8 Komen










"Anda rasa anda ibu bapa yang baik bila anda sanggup memasang lampu ketika anak anda tidur dengan tujuan mengelakkan anak anda rasa takut ketika tidur di malam hari ? Sebenarnya ada perkara yang lebih penting perlu anda tahu. Baca entri dibawah ini. Insyaallah sekadar perkongsian Ilmu."




Anak-anak yang tidur dengan lampu menyala akan berisiko mengidap leukemia. Para ilmuwan menyatakan bahawa tubuh perlu suasana gelap untuk menghasilkan bahan kimia bagi melawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu tandas, lampu tidur, lampu-lampu jalanan dan sebagainya dapat menghentikan penghasilan bahan melatonin.


Tubuh memerlukan bahan kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan bahan melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.


Prof. Russle Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan “Sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit, otak anda segera mengesan bahawa lampu menyala seharian dan penghasilan bahan melatonin menurun”.


Jumlah anak-anak yang mengidap leukimia meningkat dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda dibawah 15 tahun didiagnosis menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal.


Sebuah persidangan berkaitan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa mereka menderita kanser akibat terlalu lama memasang lampu waktu tidur di malam hari berbanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.


Hal ini menekan penghasilan melatonin di mana secara normalnya terjadi antara jam 9 malam s/d jam 8 pagi. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shif yang memiliki risiko terkena kanser payudara.


Pada kenyataannya, Orang-orang buta tidak terdedah terhadap melatonin dan memiliki risiko yang lebih rendah untuk mengidap kanser. Maka para ibu bapa disarankan untuk menggunakan lampu tidur yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.


Maha suci Allah yang menciptakan malam dan siang di mana waktu malam itu dijadikanNya gelap gelita supaya hamba-hambaNya dapat merehatkan tubuh badan yang penat bekerja di siang hari. Begitulah fitrah kejadian manusia di mana Allah Maha Mengetahui apa keperluan hamba-hambaNya kerana Dialah yang menciptakan kita semua. Maka nikmat TuhanMu yang mana engkau dustakan. Wallahu’alam


Sumber : http://www.lamankongsi.com



Copyright Blog Kotak Cerita © All Rights Reserved by Mohammad Asyraf 2012-
--> indexs12
Read More...

Sunday, 3 June 2012

Blog Cantik Bukan Tiket Utama Untuk Perolehi Pengunjung Yang Ramai

8 Komen

Dah Jawab salam saya tadi ? Okay awak memang Awesome. 

Bismillah, permulaan entri untuk 3 Jun 2012. Kali ini saya nak cakap tentang Blog, Kalau entri sebelum ni tentang Twitter Facebook, apa salahnya saya selitkan sedikit entri tentang blog. Memandangkan Semakin hari Viewers Blog saya dah makin ramai, syukur sangat, dengan bantuan dan sokongan rakan-rakan serta semangat yang ada, kali ini Blog Kotak Cerita akan terus saya update dari masa ke semasa. Maaf la, Blog saya tak secantik dan tak secomel blog yang lain yang penuh dengan hiasan widget dan pelbagai icon-icon comel yang muncul menghiasi blog diorang... Tapi saya tetap ada semangat untuk terus jadi salah seorang blogger bagi berkongsi Ilmu Allah swt. Panjang saya membebel dengan mukadimah yang membosankan ? HEHE. sekarang sudi-sudilah baca entri tentang Blog cantik atau Kandungan mantap ? yang mana lebih penting ? 

" Blog Cantik Bukan Tiket Utama Untuk Perolehi Pengunjung Yang Ramai"

Walaupun saya masih baru dalam dunia blogger, ada sedikit pemerhatian saya lakukan setahun sebelum saya mula aktifkan blog ini. Saya suka menggeledah beberapa blog dan memerhati perjalanan blog dari masa ke semasa. Sememangnya hobi membaca dan menulis memaksa saya untuk terus meneliti beberapa kelainan pada blog-blog yang wujud dalam alam maya ini. Ada blog yang begitu ceria dengan hiasan icon comel yang sememangnya menarik minat sesiapa sahaja untuk berkunjung, tidak dinafikan, blog tersebut mendapat kunjungan ramai pembaca dan pelawat. Saya sendiri terpukau melihat blog tersebut dihias cantik, namun sambutan pelawat untuk blog itu makin berkurangan dari hari ke hari. Saya cuba memerhati perubahan drastik bilangan pengunjung blognya. 

Sedikit mengejutkan apabila mendapati punca utama blog tersebut kurang mendapat sambutan ialah perkongsian entri di laman blognya agak membosankan. Beberapa blog berunsur diari online mudah hilang sambutan jika tidak dipraktikkan dengan baik supaya mendapat pelawat yang setia. Apa yang saya maksudkan adalah blogger yang suka menulis entri tentang kisah hidupnya. Tidak dinafikan ada blog yang menulis entri sebegini selalu mendapat sambutan ramai, tetapi bagaimana pula dengan blog yang tidak mendapat lawatan masuk ? adakah blog diorang kena sihir ??? HAHA. sebenarnya tidak, teknik menulis entri juga memainkan peranan penting untuk meraih lawatan masuk pembaca setia. Jika entri terlalu formal dan membosankan, pelawat akan berfikir 10 kali untuk melawat blog anda lagi untuk kali keduanya. 

Bagi blog yang banyak mengutarakan entri berbentuk fakta, saya rasa sambutan blog sebegini cukup ramai tambahan pula bgai blog-blog yang khaskan satu-satu isu. Contohnya blog tentang haiwan peliharaan akan mendapat kunjungan tanpa henti peminat haiwan peliharaan. Mana tahu ada juga haiwan peliharaan sendiri yang dengan tiba-tiba melawat blog tersebut (bergurau) HEHE. Jadi sememangnya hiasa blog tidak menjadi batu asas atau tiket utama untuk meraih pengunjung. 

Sepanjang pemerhatian saya, blog yang lebih ringkas akan mendapat sambutan ribuan pengunjung kerana blog ringkas lebih mudah untuk diakses tanpa perlu menunggu lama. Tambahan pula, tidak semua pengguna internet mendapat liputan internet yang baik. jadi blog yang ringkas memudahkan kunjungan mereka bagi mendapatkan informasi baru. Namun begitu, saya sebagai pengguna baru masih beranggapan, blog yang berhias cantik tetap mendapat sambutan kerana itu seperti bonus yang ada. 

Bagi Blogger yang sudah senior, mereka sendiri tahu untuk menilai blogger yang lain. Ada Blogger yang ikhlas dalam menyampaikan sesuatu mesej dalam entrinya. Ada blogger yang sekadar cuba meraih followers yang ramai seperti ada pertadingan pula. Satu sikap yang perlu wujud antara blogger adalah hormat dan saling menghargai. Bagi Blogger yang baru seperti saya, kami sedikit mengharapkan sokongan dan bantuan daripada senior yang sudah lama menguasai kebolehan ini. Kadang-kadang perkongsian ilmu berada nombor dua dalam list kami, yang pertamanya adalh untuk dihargai. Mungkin ada yang tidak faham, tapi ada betulnya jika difikirkan kembali apabila wujud blogger yang seolah-olah menyindir blogger baru yang masih belajar, mereka sedikit hilang semangat untuk terus meneroka ilmu baru ini.

Hargailah percubaan dan semangat mereka seperti mana mereka menghargai dan menyokong anda sebelum ini. dan begitu juga bagi blogger baru, apabila sudah mula hebat dalam dunia blog. Jangan lupa diri dan teruslah berkongsi. Ingat, Blog yang cantik, comel dan ceria bukan tiket utama untuk meraih pelawat. Ianya berbalik pada kandungan, penggunaan bahasa yang baik dan yang paling penting, adab seseorang blogger melayan karenah pengunjungnya pada setiap masa. Saya baru sebulan bina blog, masih perlukan banyak tunjuk ajar. 

Sekadar berkongsi. Sekian

 


Copyright Blog Kotak Cerita © All Rights Reserved by Mohammad Asyraf 2012- indexs12
Read More...