Benarkah Roh Keluar daripada Jasad Ketika Anda Tidur ? | The Hearabouts

Hi hello, i'm Asyraf. This blog is where i pour my ideas, my thoughts. i scribble, i write and i express. Sorry in advance if there's any hiccups here and there. Enjoy reading. May peace be upon you, upon me, upon us all. Tabarakallah, Keep calm and rock on.
| MAKLUMAN: PENULIS SEDANG MENGEMASKINI SEMULA TEMPLATE BLOG YANG SEMAKIN UZUR. ARTIKEL BAHARU AKAN DIMUATNAIK KEMUDIAN. MUNGKIN JUGA ADA ARTIKEL TERDAHULU DI ARKIB (ARCHIVE) YANG TIDAK DAPAT DIBACA. MAAF ATAS SEGALA KESULITAN - ASYRAF |
الحَمْدُ للهِ الَّذِيْ أَظْهَرَ الجَمِيْلَ وَسَتَرَ القَبِيْحَ
"Segala puji bagi Allah yang menampakkan yang baik dan menutupi yang buruk."

Wednesday, 18 July 2012

Benarkah Roh Keluar daripada Jasad Ketika Anda Tidur ?

39 Komen


Sebelum tu, maaf sangat sebab blog ni sunyi untuk beberapa ketika.  Saya sendiri tak sempat nak update blog ni sebab bila je start semester haritu, saya dan rakan-rakan banyak fokuskan pada tugasan yang pensyarah berikan. Maklumlah, dah hampir Ramadhan, pensyarah pula masing-masing cuba mengejar masa untuk mengelakkan banyak tugasan luar seperti pengambaran pelajar terpaksa dilakukan dalam bulan puasa. Mana mungkin dengan tugas yang berat, pelajar-pelajar dapat melaksanakannya dengan baik ketika menunaikan ibadat puasa. Nanti ade pulak yang tetiba bagi alasan uzur. Panjang saya membebel, kali ini saya dengan senang hati ingin kongsikan sedikit ilmu dalam entri tentang kewujudan roh yang saya sendiri peroleh maklumat dari hasil pembacaan saya melalui beberapa laman web dan buku yang ada. "Benarkah Roh Keluar daripada Jasad Ketika Anda Tidur ?"

Satu soalan ringkas yang belum tentu mampu berjawab dengan lengkap dan tepat. Tetapi dengan sedikit percubaan dan kajian tentang topik ini, jadi saya kongsikan setakat mampu. Semuanya berbalik pada Al-Quran dan Hadis yang mampu menjelaskan segalanya dengan lebih tepat. InsyaAllah sama-sama manfaatkannya. Sedikit pesanan awal, kita sendiri diingatkan supaya tidak mengkaji terlalu mendalam tentang kewujudan roh kerana boleh menyebabkan rosaknya akidah seseorang yang juga mengakibatkan terpesong jauh daripada agama Islam. kita tidak boleh membayangkannya kerana sudah terbukti roh tidak boleh tercapai melalui penguasaan akal manusia. Semuanya hanya Allah yang Maha Mengetahui atas tiap sesuatu. Perkongsian ini adalah sekadar untuk ilmu dan pengetahuan kita bersama agar kita kagum dengan keindahan Islam sebenarnya. 

Berbalik pada topik yang dibincangkan, sebenarnya Istilah "roh keluar daripada jasad" wujud dan benar. Namun ianya harus dihuraikan secara teliti untuk mengelakkan berlaku kekecelaruan dalam fahaman agama. Roh keluar dalam dua keadaan iaitu keluar secara sepenuhnya atau keluar secara keseluruhan 100% daripada tubuh. Dalam keadaan ini, roh yang keluar daripada tubuh sepenuhnya akan menyebabkan jasad menjadi kaku dan tidak bernyawa. Dalam istilah lain, seseorang itu meninggal dunia apabila roh meninggalkan jasad secara keseluruhannya. 

Tetapi berbeza pula dengan peristiwa di mana, roh meninggalkan jasad secara tidak menyeluruh. Sebenarnya roh dan jasad terikat, apabila seseorang itu tidur, roh dan jasad tidak berpisah seluruhnya tetapi berpanjangan dihidungnya. Ibn Mandah menjelaskan

"Apabila roh keluar ketika tidur, ia berkelana mengikut kemahuan Allah SWT ke segala pelusuk negeri yang berpanjangan dari hidungnya."

Ini membuktikan bahawa roh dan jasad tetap terikat ketika waktu tidur, tetapi hanya roh bergerak ke merata tempat secara tidak mutlak. Maksudnya roh tetap keluar dari jasad. Cuma berkelana atau dengan kata lain keluar secara tidak penuh. 

Hadis lain pula ada diriwayatkan oleh Al-Baihaqi daripada Abdullah bin Amru bin al-'As, katanya, 

"Roh dinaikkan ke langit semasa tidurnya dan disuruh sujud di Arash. Maka sesiapa yang bersuci maka dia sujud dekat Arash, dan sesiapa yang tidak bersuci maka dia sujud jauh dari Arash."

Hadis ini turut menjelaskan bahawa roh keluar dari jasad ketika tidur. Saya tidak yakin untuk mengulas jauh tentang hadis ini kerana saya sendiri belajar dari sumber-sumber lain seperti buku. Saya letakkan hadis ini adalah sebagai salah satu bukti yang menyatakan bahawa roh keluar dari tubuh ketika tidur.

Pendapat lain daripada Syeikh Izzudin Ibn Abdul Salam katanya, 

"Allah melakukan mengikut kebiasaannya kepada roh orang yang masih hidup iaitu apabila ia keluar daripada jasad maka orang itu tidur. Pada ketika itu roh akan melihat apa yang dilihat semasa tidur. Jika roh itu naik sampai ke tujuh petala langit maka apa yang dilihat itu adalah benar kerana tiada jalan bagi syaitan untuk sampat kelangit. Tetapi jika apa yang dilihat oleh roh itu tidak sampai ke langit, maka ia adalah penglihatan yang dicampakkan oleh syaitan. Apabila roh itu kembali kepada jasadnya maka terjagalah tuannya daripada tidur."

Pendapat Syeikh Izzudin ini sebenarnya ingin ditulis dalam sebuah artikel yang mebincangkan topik tentang mimpi, tetapi saya ambil dan masukkan pendapat ini kerana beliau ada menyebut tentang keluarnya roh daripada jasad ketika tidur. Kemana hala tuju roh apabila keluar daripada jasad adalah berbalik pada rujukan melalui Al-Quran sendiri.
Melalui artikel yang sama, Al-Syeikh Al-Suhaimi pula katanya, 

"Roh orang hidup itu memberitahu kepada hati akan apa yang dilihatnya."

Hal ini, menjelaskan bahawa, roh orang yang hidup yang keluar daripada jasad ketika orang itu tidur mampu berinteraksi dengan hati untuk memberitahu apa yang dilihatnya. Maksudnya dengan lebih jelas, segala peristiwa yang berlaku setelah roh seseorang keluar apabila jasad orang itu tidur adalah sebenarnya apa yang kita mimpi. Sebab itulah ada pendapat lain yang menyatakan, sebelum seseorang itu tidur, beritahu hati kita apa yang kita hendak lakukan serta inginkan agar kita memperoleh mimpi yang baik dan benar InsyaAllah dan apa yang penting, tidurlah dalam keadaan berwhuduk. 

Apa yang saya sebutkan tadi dijelaskan oleh Syeikh Khalil Ibn Syahin dalam kitabnya berjudul Al-Isyarat Fi Ilm Al-Ibarat katanya, 

"Barang siapa yang mahu mendapat mimpi yang benar, hendaklah dinyatakan apa yang tersimpan dalam hatinya, kemudian tidurlah dalam keadaan berwuduk di atas lambung kanannya dan menyebut nama Allah, dan membaca doa dan mengharapkan mimpi yang benar." 

Namun begitu, kita diingatkan bahawa apabila kita tidur (mati sementara), roh akan keluar dari jasad. Ketika itu, syaitan berpusu-pusu menyambut roh tersebut. Maka terjadilah mimpi mengikut rekaan syaitan. Jika pun mimpi tersebut benar, hanyalah mainan syaitan untuk memporak-porandakan kehidupan manusia. Dan ingatlah pesanan Rasulullah saw yang ada berpesan. 

Dari Abu Qatadah r.a. katanya beliau mendengar Rasullullah bersabda : 
"Mimpi yang baik datang dari Allah dan mimpi yang buruk dari syaitan. Maka bila kamu bermimpi buruk, meludahlah ke kiri 3 kali, kemudian berlindunglah kepada Allah dari bahaya kejahatannya, nescaya dia tidak membahayakan."


Jangan keliru dengan topik ini sebab Asyraf ada masukkan sedikit perbincangan tentang mimpi, ia sebenarnya sekadar bahan kukuh untuk memberitahu kita bahawa roh keluar dari jasad ketika tidur dan sebab itu terjadinya mimpi. Ada juga yang memberitahu sebenarnya mimpi itu adalah pembalikan cahaya ketika kita tidur. Tetapi Asyraf kurang yakin dengan pendapat itu kerana banyak hadis dan ayat Al-Quran yang menjelaskan bahawa roh akan keluar meninggalkan jasad tetapi tidaklah roh itu melayang sesuka hati kerana terikat dengan jasadnya. Dan firman Allah swt :
"Allah memegang jiwa (orang) ketika matinya dan memegang jiwa orang yang belum mati di waktu tidurnya; maka Dia tahanlah jiwa orang yang telah Dia tetapkan kematiannya dan Dia melepaskan jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir". (Az Zumar ayat 42)

Jika pembaca, meneliti terjemahan pada sebutan terakhir dalam ayat ini, 

"Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir."

Ianya menjelaskan kepada kita, sudah jelas menyatakan hamba Allah yang mahu berfikir akan dapat melihat tanda-tanda kekuasaan Allah dan sesungguhnya kita berfikir semampu pencapaian akal kita jangan melebih-lebih. 


Sekarang anda faham dan mungkin sama pendapat dengan saya tentang kejadian roh keluar daripada jasad ketika tidur ? Kalau faham sekarang Asyraf teruskan perbincangan tentang kejadian ini dengan lebih luas dan InsyaAllah menarik minat para pembaca kerana perkara yang berlaku pada kita secara kita tidak sedar itu adalah sebenarnya bukti kekuasaan Allah swt. 


Apa itu Astral Projection atau Out of body experience ?
(Wah tetiba je kan istilah sains pulak Asyraf keluarkan, HAHA)

Sebenarnya kali ini Asyraf nak simpulkan apa yang Asyraf bincangkan kat atas tadi dengan lebih jelas dan padat InsyaAllah. Rakan-rakan pembaca ada yang masih belum yakin bahawa roh akan keluar dari badan kita semasa tidur atau ada yang mungkin ingin tahu lebih lagi ?. Sini Asyraf beritahu semula bahawa roh kita akan keluar daripada badan untuk menunaikan atau memenuhi sesuatu kehendak kita . Apabila kita tidur dengan lena roh kita akan keluar dari badan dan mencari penyelasaian untuk masalah kita atau mencari sesuatu yang kita inginkan.  Proses inilah yang digelar dalam istilah sains "Astral projection"atau ” Out of body experience “. Ianya proses yang sama seperti yang Asyraf nyatakan melalui beberapa hadis dan Ayat suci Al-Quran kat atas tadi. 

Saya yakin sangat kebanyakan daripada kita pasti ada pengalaman sebegini, pengalaman pertama yang saya ingin kongsikan ialah, semasa tidur kita bermimpi atau terasa seperti jatuh dari tempat yang tinggi atau jatuh dari katil, lalu bangun dari tidur kerana tersentak dengan mimpi tadi. Ada yang jantung berdegup begitu kencang apabila bangun. Situasi ini sering berlaku apabila badan kita mula sedar sebelum roh kita kembali, apabila roh kita masuk kembali kedalam badan semasa badan kita mula sedar kita akan mengalami mimpi atau pengalaman sebegini.

Pengalaman kedua pula, apabila kita bertemu dengan seseorang atau apabila kita kunjungi sesuatu tempat , kita terasa seperti pernah bertemu dengan orang tersebut atau pernah kita kunjungi tempat tersebut sebelum ini. Kita rasa seolah-olah melakukan benda sama berulang kali. Sama juga kadang-kadang apabila kita lakukan sesuatu , kita terasa seperti kita pernah melakukan benda yang sama sebelum ini. Tetapi kita tidak ingat bila peristiwa yang sebelumnya itu berlaku dan kita tertanya-tanya bila kita bertemu dengan mereka ? Bila kita kunjungi tempat tersebut ? dan Bila kita lakukan perkara tersebut ?. Sebenarnya kita lakukan , kita kunjungi dan kita bertemu dengan mereka semasa roh kita keluar dari badan sewaktu kita lena tidur.

Dalam isu lain pula, pernahkah anda terasa sangat susah untuk kejutkan seseorang yang sedang tidur supaya bangun dari tidur nyenyaknya ? Ini kerana roh orang tersebut berada ditempat yang sangat jauh. Jadi kita sebenarnya dinasihatkan menjaga adab ketika mengejutkan seseorang supaya bangun dari tidur. Kenapa saya bercakap sedemikian adalah kerana, apabila kita menjerit-jerit dan memekik dengan terlalu kuat untuk mengejutkan seseorang, roh yang berada di tempat yang sangat jauh terpaksa kembali dengan pantas bersama jasad. Silap anda jika roh tersebut tidak sempat kembali pada jasad pada waktunya. Apa yang akan berlaku pada rakan anda tadi ? Dan  pernahkah anda terasa sangat penat selepas bangun ? Ini kerana roh anda telah melakukan banyak perkara semasa keluar dari badan. Sebab itulah kita dinasihatkan tidur secukupnya supaya badan mendapat rehat yang cukup dan roh makin kuat. Alunan zikir dan bacaan Al-Quran mampu menguatkan roh sesorang. Ianya seolah-olah vitamin tambahan untuk roh. 
  
Ada juga peristiwa dimana, kadang-kandang kita boleh terpandang rupa atau bayang-bayang seseorang yang berada ditempat yang jauh. Kadang-kadang kita boleh dengan suara seseorang yang berada ditempat yang jauh. Kadang-kadang kita akan terlihat rupa seseorang, rupa kanak-kanak atau terdengar suara pada waktu malam atau awal pagi, rupa-rupa tersebut biasanya akan dikaitkan dengan makluk halus tetapi itu adalah aktiviti roh yang telah keluar dari badannya. Namun diingatkan ada juga yang kita lihat secara tidak sengaja itu adalah permainan jin yang sekadar menyesatkan manusia.

Biasanya kita akan dengar suara dan lihat bayangan orang yang sangat menyangi kita. Oleh kerana mereka terlalu sayangi kita , roh mereka akan keluar dari badan semasa mereka tidur dan akan mengunjungi kita. Sama juga dengan roh kita juga akan keluar dari badan ini dan mengunjungi orang-orang yang sangat kita sayangi.

Biasanya Roh kita akan keluar dari badan untuk mencapai beberapa perkara iaitu :
1. Untuk berjumpa dengan roh atau orang lain
2. Untuk berjumpa dengan orang yang kita sayangi
3. Untuk mencari pertolongan atau jawapan
4. Untuk mencari penyelesaian bagi masalah-masalah yang sedang kita hadapi
5. Untuk mencari jalan bagi mendapatkan sesuatu yang diingini
6. Menuju ketempat yang telah kita lalui pada hari tersebut
7. Menuju ketempat yang akan kita lalui pada hari berikutnya
8. Untuk menyelesaikan sesuatu yang kita runsingkan
9. Untuk kunjungi alam roh

Biasanya apa yang di lihat oleh roh kita akan dianggap mimpi oleh diri kita.  Sesuatu yang dilihat oleh roh kita tidak semestinya sama dengan alam nyata ini. Alam ghaib sangat berbeza dengan dunia ini. Roh kita mungkin akan melihat sesuatu yang tidak dapat diterima oleh akal kita . Lebih kurang 5 % daripada mimpi kita ialah peristiwa benar yang sedang dilihat oleh roh kita , sama ada dialam roh atau ditempat-tempat lain .


Kadang-kadang ada juga orang yang akan melihat diri mereka sendiri yang sedang tidur . Ini berlaku apabila roh mereka yang telah keluar dari badan , sedang memperhatikan badannya sendiri. Comel kan ? Hebatnya Islam ! 

Tetapi semuanya berbalik pada kekuasaan akal fikiran, jangan sesekali kita membayangkan bagaimana rupa roh kerana itu boleh menyesatkan. Hanya Allah yang mengetahui segalanya. Solat dan ibadat-ibadat lain seperti membaca Al-Quran mampu menguatkan roh yang ada dalam badan kita. 

Bagaimana mahu kuatkan Roh ?

Roh manusia merupakan perkara yang paling rumit untuk difahami sepanjang sejarah hidup manusia. Ia wujud, tetapi tidak dapat dipastikan di mana letak duduknya dalam badan. Ia terlalu penting dalam hidup manusia, di mana kehilangannya bererti ‘mati’ dan tamatlah riwayat hidup di dunia ini dan bermulalah kehidupan di alam lain iaitu alam barzakh dan alam akhirat.

Roh manusia memerlukan makanan yang khusus iaitu IBADAT dan amalan spiritual seperti meditasi dan bertapa. Ketahanan diri seseorang berkait rapat dengan kekuatan rohnya. Roh yang lemah akan menjadikan seseorang itu mudah alahan dan berundur. Sebaliknya roh yang kuat akan menjadikan seseorang itu tegar dan tahan uji, sentiasa bersemangat dan bertenaga. Roh yang lemah akan menjadikan sesorang itu keletihan selepas bermimpi yang mengerikan, sebaliknya roh yang kuat akan sentiasa menjadikan tuannya segar dan tidak kelesuan. Semasa tidur, roh seseorang akan keluar daripada badan tetapi masih bersambung dengan arus tertentu sehingga tubuh itu diganggu lalu menarik perhatian roh untuk kembali semula ke dalam badan. Kalau roh itu keluar tanpa bersambung dengan badan, berlakulah kematian!

Roh yang keluar secara menyeluruh tidak akan kembali lagi ke badan sesiapa pun termasuklah badan tuannya yang asal. Roh manusia tidak boleh memasuki badan orang lain, samada semasa hayat seseorang atau selepas matinya. Jadi saya nasihatkan jangan percaya pada cerita-cerita bomoh atau dukun yang memberitahu yang mereka hebat dan berkebolehan. Sudah dijelaskan dalam Al-Quran Roh manusia tidak sama dengan roh jin dan malaikat. Jin dan malaikat merupakan jisim halus yang tidak memerlukan tubuh kasar. Manakala roh manusia memerlukan tubuh kasar untuk berfungsi menjalankan kehidupan di alam dunia. Apabila terpisah daripada badan manusia, roh itu akan hidup di alam lain yang bukan lagi alam dunia ini meskipun dunia ini masih ada dan belum kiamat.

Apabila seseorang itu membaca Al-Qur’an, atau solat dengan memenuhi syarat dan rukunnya serta hadir hati, atau berzikir, atau semasa khusyu’ belajar, atau ringkasnya  dalam keadaan pasrah serta taat kepada Allah maka rohnya akan meningkat tinggi dan semakin kuat ketahanannya. Begitu pula sebalik itu, atau semasa dalam menderhakai Allah, rohnya semakin lemah dan tidak ada ketahanan diri.

Kepercayaan Hindu bahawa roh manusia yang baik akan menjadi burung merak dan seumpamanya adalah kepercayaan karut. Roh manusia mungkin kembali ke alam dunia ini, namun ia tidak akan memasuki mana-mana jasad samada manusia mahu pun haiwan. Manakala dakwaan mampu memanggil roh untuk hadir kepada si pemanggil, ianya hanyalah satu penipuan besar untuk menakut-nakutkan manusia. Sebenarnya yang hadir itu ialah jin-jin yang dipuja dan diseru, lalu menceritakan pelbagai perkara yang luar biasa dan mengkagumkan manusia. Walhal semua itu hanyalah satu proses menggugat kepercayaan kepada Allah dan alam ghaib yang luhur.

Seseorang yang hampir kepada Allah adakalanya diperlihatkan melalui rohnya perkara-perkara yang luar biasa, perkara yang tertutup kepada kebanyakan orang biasa, perkara yang belum terjadi (namun tidak berlaku dengan ada tanda-tanda yang pasti), dan perkara-perkara di alam barzakh. Begitulah ‘karamah/ keramat’ yang berlaku bagi kekasih-kekasih/ wali Allah.

Semasa akhir hayat manusia, rohnya akan dicabut oleh Malaikat Maut melalui ubun-ubunnya yang menyebabkan matanya turut membeliak (membelalak/ terbuka luas) ke atas semasa roh keluar tersebut. Begitulah roh, perlu disegarkan dengan ketundukan dan kepatuhan kepada Allah, dan boleh lemah oleh dosa dan kederhakaan kepadaNya. Nauzubillah.

Akhir kata, perkongsian ilmu saya dalam entri kali ini hanyalah sekadar perkongsian biasa. Semua yang tepat adalah berbalik pada Al-Quran dan Hadis. Sama-sama kongsikan entri ini di facebook atau twitter rakan pembaca. InsyaAllah semoga Allah memberkati kita semua.

Sebarang komen, pendapat atau perkongsian tambahan, tinggalkan komen di ruangan bawah.   Yang baik itu datang daripada Allah swt dan yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri. Sekian Anak Khalib berkongsi untuk blog Kotak Cerita kali ini.


Rujukan :
1. http://rahsiaalam.com
2. http://islamdaniman.blogspot.com
3. http://diamdotcom.blogspot.com
4. http://halaqah.net
5. Don't Be Sad (Jangan Bersedih)
6. Kesempurnaan Solat
Copyright Blog Kotak Cerita © All Rights Reserved by Mohammad Asyraf 2012-
--> indexs12

39 comments:

 1. interesting ♥ thanks atas info ;)

  ReplyDelete
 2. Terima kasih atas perkongsian. Semoga info ini mampu mendekatkan kita semua kepada Allah. keep up the work!

  ReplyDelete
 3. terima kasih atas info
  dah lama aku tertanya tanya
  yeah insyaallah everything solved

  ReplyDelete
 4. Terima kasih untuk info ini. Alhamdulillah, dapat jugak saya tambah ilmu pengetahuan saya ni.

  ReplyDelete
 5. http://catatantazkirah.blogspot.com/2013/11/18-513-catatan-tazkirah-tajuk-ruh.html

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum...
  Maaf brtanya,misalnya kalau kita brmimpi pergi ke sesebuah tempat,adakah roh kita benar2 pergi ke tempat tersebut?
  Mohon pencerahan.
  Terima kasih...

  ReplyDelete
 7. Informasi sangat berguna... Terima kasih Asyraf...

  ReplyDelete
 8. Informasi sangat berguna... Terima kasih Asyraf...

  ReplyDelete
 9. Kusyuk membaca drpd awal sehinga akhir. Semoga anda mendapat pahala apabila setiap pembaca mengamalkannya. Thnks for the info.

  ReplyDelete
 10. Jd mmg betul la klau bermimpi berjumpa orang, bermaksud roh kita bertemua dgn roh org tersebut... Betulkan begitu

  ReplyDelete
 11. Terima kasih. Awak dah bantu saya dalam menyelesaikan masalah saya. Terima kasih sekali lagi..

  ReplyDelete
 12. Terima kasih. Awak dah bantu saya dalam menyelesaikan masalah saya. Terima kasih sekali lagi..

  ReplyDelete
 13. Salam.saya baru saja bermimpi meninggalkan jasad saya pergi kesesuatu tempat yang Indah pemandangan yg sangat cantik bersama sepupuku sy.bila saya hendak pulang saya melihat tubuh ku longlai
  Saya mencuba masuk kembali tp tak boleh, saya Cuba Bantu melalui pernafasan Dan menekan Dada berulang Kali tp tak berjaya juga,akhirnya saya peluk jasad Dan menangis akhirnya saya berjaya sedar dari mimpi.

  ReplyDelete
 14. Salam. Saya tertarik tentang roh. apa pandangan u tentang 1 jasad ada 2 roh??

  ReplyDelete
 15. Assalamualaikum, saya sangat tertarik dengan alam selain alam fizikal. Mungkin minat saya salah pada sisi agama, tetapi saya mahukan jawapan kepada persoalan yang bermain di fikiran saya. Seperti yang saya baca, astral projection atau OBE (out of body experience) adalah satu proses dimana kita membawa kesedaran kita di dalam badan astral. Manusia mempunyai banyak lapisan badan. Ada yang mengatakan 5 dan ada yang mengatakan 7. Lapisan badan ini bermula daripada physical body, diikuti dengan etheric body atau nama lain energy body, astral body, mental body, dan spiritual body atau celestial body. Setiap badan ini mempunyai vibration yang berbeza. Physical body mempunyai vibration yang paling rendah sekali dan spiritual body mempunyai vibration yang paling tinggi. Sebab itu ada istilah makhluk halus. 5 deria rasa kita tidak mampu untuk mengesan kewujudan makhluk tersebut disebabkan berbeza vibration. Seperti kewujudan gravity, sinaran alfa, beta dan gama. Setiap badan ini adalah kenderaan ke alam lain. Jika ada astral body mesti ada dunia astral. Astral projection seperti yang saya katakan tadi, degan kata lain kita sedar yang kita berada di dalam badan tersebut. Kehendak kita di dalam kawalan kita. Kita bebas melakukan apa-apa sahaja. Mengikut pengalaman saya, pertama kali saya melakukan astral projection pada waktu pagi lebih kurang 9 pagi. Saya terbaca dari web yang berkaitan dengan astral projection dimana semua orang mampu untuk keluar dari badan dengan cara deep relaxation, menjinakkan fikiran, bernafas dengan betul dan sebagainya. Saya pun pada masa itu mengikuti langkah yang diberi. Saya melakukan dalam 4 kali percubaan tetapi gagal. Saya pun pada masa itu mengantuk, jadi saya mangambil keputusan untuk tidur. Dalam masa saya tidur dimana imej mula keluar di dalam fikiran saya dan baru mula untuk masuk ke alam mimpi, saya merasakan getaran yang amat kuat pada seluruh badan saya. Saya merasakan saya tergelongsor dari badan saya. Ketika saya tergelongsor dari badan saya, saya terdengar bunyi buzzing seperti bunyi wave pada kedua-dua telinga saya. Pada masa itu saya sedar yang usaha saya berjaya, tetapi hanya sebahagian badan saya sahaja terkeluar. Saya terlihat kedua-dua tangan saya berwarna putih seperti kabus. Saya mencuba berpaut pada langsir agar saya keluar sepenuhnya tetapi tangan saya menembusi langsir tersebut. Dalam keadan risau saya kembali ke badan saya dan terjaga dari tidur. Kejadian kedua berlaku semasa saya tidur di surau tempat practikal saya. Pada pagi itu saya sangat mengantuk entah mengapa hati saya lebih untuk tidur. Pada jam 9 pagi saya masuk ke surau tempat practikal saya. Saya terus membaringkan badan saya dengan berbantalkan sejadah. Saya memakai ear plugs bagi mengurangkan bunyi bising. Semasa saya melelapkan mata tiba-tiba saya terbangun dan bukan badan fizikal saya yang bangun tetapi badan yang lagi satu. Seperti biasa ia dikikuti dengan getaran yang kuat dan bunyi yang sama. Saya melakukan astral projection tanpa dirancang. Apabila saya sedar yang saya sedang melakukan astral projection saya cuba untuk menjauhkan diri dari badan fizikal saya. Saya mula bergerak ke hadapan tingkap surau saya dan saya menembusi tingkap tersebut. Saya bergerak dalam keadaan terapung di udara dalam kata lain saya sedang terbang. Saya merasakan yang badan saya tidak mempunyai jasim dan sangat kosong. Walaupun badan saya tidak mempunyai jisim, saya memerlukan tenaga yang sangat banyak untuk bergerak. Semasa saya terapung saya dapat melihat kewujudan udara disekeliling saya. Ia seperti kabus yang halus berlegar-legar di udara. Apabila saya mula bergerak lebih jauh dari badan fizikal saya, saya semakin lama semakin risau dan pada masa itu perasaan yang berlainan pada diri saya. Dengan serta-merta saya tersentap dari tidur saya. Apabila saya bangun dari tidur, masa yang berjalan hanyalah 10 minit sahaja. Walaupun hanya 10 minit, tetapi ia adalah pengalaman yang amat bermakna bagi saya. Ini hayalah perkongsian pengalaman dari saya. Jika ada yang salah, saya memohon maaf.

  ReplyDelete
  Replies
  1. biasanya astral projection ini dilakukan org2 yg berilmu,sbb sy ada tgk youtube,bhaya klau buat perjalanan astral scara sndirian.

   Delete
  2. biasanya astral projection ini dilakukan org2 yg berilmu,sbb sy ada tgk youtube,bhaya klau buat perjalanan astral scara sndirian.

   Delete
 16. Alhamdulillah cukup byk ilmu dan manfaat yg sy peroleh.. terime kasih kerana sudi berkomgsi ilmu

  ReplyDelete
 17. Alhamdulillah cukup byk ilmu dan manfaat yg sy peroleh.. terime kasih kerana sudi berkomgsi ilmu

  ReplyDelete
 18. Terima kasih share pengalaman dan ilmj nie...sbb saya sering bermimpi dpt tengok masa depan..walaupon pelik tqpi kenyataan die benar sekitar 70%....sesuatu pekara yang belom penah bt saya bila saya bt terasa mcam fh penah buat...time kecik dulu sblom tok dan nenek meninggal sy keral jgk bermimpi gigi tercabut dan selam beberapa minggu tok/nenek meninggal...

  ReplyDelete

Jangan lupa tinggalkan sebarang komen atau pendapat anda untuk rujukan penulis. Dahulukan akhlak. Terima Kasih.